TRADYCYJNY RYTUAŁ INSPIROWANY
POLSKIM DZIEDZICTWEM KULTUROWYM
Jedną z najbardziej wyjątkowych propozycji Belvedere Café jest rytuał BELL-to-SHARE w konwencji afternoon tea. Już sam sposób jego podania wprowadza w zachwyt – trzypiętrowa etażerka z selekcją wytrawnych i słodkich przekąsek, kieliszek Prosecco oraz wykwintna herbata – dają obietnicę niezapomnianego spotkania dla dwojga.
Wiosenna odsłona menu tego rytuału, inspirowana jest polskim dziedzictwem kulturowym.
To hołd dla „starej” Warszawy, polskiej sztuki i literatury oraz podróż do receptur z archiwalnych ksiąg kucharskich. W menu znajduje się m.in. szlachetny Bursztyn, Syrenka, Fangor, klasyczna rurka z kremem oraz Signature Cake Belvedere Café – ciastko kasztanowe z galaretką gruszkową. Przekąski wytrawne podkreślają kunszt kuchni z polskiej literatury – bułka z kawiorem, kanapka z rakami, tatar wołowy, pasztecik z kaczką, kanapka z grillowanymi warzywami i owczym serem.
Polska słynie z bursztynu, który oprócz swoich właściwości leczniczych, jest najbardziej charakterystycznym kamieniem szlachetnym występującym w Morzu Bałtyckim. Około 7,5 tysiąca lat temu, gdy kształtowała się linia brzegowa naszego Bałtyku, bursztyn wymywany był z Sambii na wybrzeże obecnej Zatoki Gdańskiej.
Polska słynie z bursztynu, który oprócz swoich właściwości leczniczych, jest najbardziej charakterystycznym kamieniem szlachetnym występującym w Morzu Bałtyckim. Około 7,5 tysiąca lat temu, gdy kształtowała się linia brzegowa naszego Bałtyku, bursztyn wymywany był z Sambii na wybrzeże obecnej Zatoki Gdańskiej.
Syrena, pół kobieta, pół ryba. Syrena była herbem Starej Warszawy i do dziś pozostaje jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli stolicy Polski. Najstarszy istniejący wizerunek herbu Warszawy z syreną występuje na pieczęciach dokumentów rady miejskiej Warszawy z 7 kwietnia 1400 roku, zatem ma ponad 800 lat.
Homage dla Wojciecha Fangora, który jest jednym z najbardziej znanych polskich artystów na świecie. Debiutujący tuż po II wojnie światowej, często zmieniał styl – tworzył malarstwo figuratywne, jak i abstrakcje. Jego plakat z 1953 roku uznany jest za przełomowy w dziejach Polskiej Sztuki Plakatu. Z kolei w roku 1958 stworzył pierwszą w sztuce światowej instalację przestrzenną.
Signature Cake Belvedere Café – ciastko, które smakiem przywołuje wspomnienia i spacery po historycznej Alei Kasztanów, która znajduje się na warszawskim Ursynowie. Wiosną zachwyca kwitnącymi kwiatami kasztanowca. Latem przykuwa oko soczyście zielonymi liśćmi. Jesienią rozpieszcza ciepłymi kolorami. A zimą tworzy malowniczy krajobraz ze śniegiem.
Polski smak z dzieciństwa. W wydanym pod koniec XIX wieku “Praktycznym kucharzu warszawskim” znalazły się przepisy na rurki z kremem z bitej śmietanki, pieczone z ciasta francuskiego lub kruchego nawijanego na rurki zwinięte z „grubego papieru smarowanego masłem”.
Belvedere Café mieści się w kamienicy, w której znajdowała się słynna Harenda. To właśnie tu, na Krakowskim Przedmieściu pod numerem 4, miał mieszkać Stanisław Wokulski – bohater „Lalki” Bolesława Prusa.
Ignacy Rzecki częstuje powracającego z Bułgarii Wokulskiego domową kolacją, na którą składa się szynka, kawior, a także bułki i wino.
Polskie raki są uznawane za jedne z najsmaczniejszych na świecie, nie dziwi więc fakt, że jako danie postne znalazły sobie szczególne miejsce na stołach polskich królów. Zapiski o rakach z polskich jezior odnoszą się nawet do wczesnych okresów panowania dynastii Piastów:
„Wszakoż ma być na każdy dzień stołu Króla Jego Mości tak mięsnych jak rybnych dań rozmaitych; ryby i raki oraz
warzywa i owoce” – notowano w rachunkach królewskich.
Uwielbiany przez rodaków, którego oficjalna nazwa brzmi befsztyk tatarski. Prawdopodobnie w Polsce pojawił się na skutek inspiracji płynącej znad Sekwany, czyli prosto z Francji. Przepisy na tatara w polskich książkach kucharskich znaleźć można już z końca XIX wieku. Co ciekawe, po dziś dzień w oryginalnym przepisie zmieniło się niewiele.
Jak pisał Adam Mickiewicz: „Bo Paryż częstą mody odmianą się chlubi, a co Francuz wymyśli, to Polak polubi”. To powiedzenie było niegdyś niezwykle modne wśród polskiej arystokracji. Słowo pasztecik pochodzi od francuskiego „pâté”, czyli formy pasztetu, jaką jest najczęściej nadziewany. Nasze paszteciki z delikatnego drożdżowego ciasta kryją w sobie wykwintne nadzienie z długo duszonej kaczki.
Inspirowana naturą kanapka w formie popularnego Club Sandwich kryje w sobie naturalne polskie składniki. Pieczywo żytnie, nazywane inaczej „chlebem polskim”, było najbardziej charakterystyczne dla lat 70-90 ubiegłego wieku. Symbol Podhala – ser owczy, oraz inne dodatki, przywołują na myśl wspomnienia późnego lata
w Polsce.
Smak do wyboru:
Ceylon Lumbini
Earl Grey Imperial
Jasmine Pearls
Sencha Japońska Świątynia
Oolong Milk
Gojnik
Lapsang
Mango Tango
Wiśnie w rumie
Rooibos pomarańczowy grzaniec
Matcha
700 ml
W rytuale BELL-to-SHARE czeka na Ciebie trzypiętrowa etażerka z selekcją wytrawnych i słodkich przekąsek, których smaki inspirowane są polskim dziedzictwem kulturowym. Każda przekąska i deser podawane są w dwóch sztukach. Wraz z etażerką podajemy starannie przygotowaną herbatę, w wybranym przez Ciebie z naszej oferty smaku.
Cana: 199 PLN / 2 os.
BELL-to-SHARE afternoon tea jest serwowane w soboty i w niedziele w godzinach 16:00-20:00. Dostępne także w tygodniu po dokonaniu rezerwacji z jednodniowym wyprzedzeniem
Nasza kawiarnia zlokalizowana jest w kamienicy na Krakowskim Przedmieściu 4, gdzie mieściła się słynna XIX–wieczna Harenda, z której okien podziwiać można zabytki najbardziej reprezentacyjnej arterii Warszawy: pomnik Mikołaja Kopernika, fasady zabytkowych kamienic oraz kościoła Świętego Krzyża.
Zostaw nam wiadomość
Obserwuj nas: