Subtelnie łączymy tradycję i nowoczesność sztuki cukierniczej.
Nasza kawiarnia zlokalizowana jest w kamienicy na Krakowskim Przedmieściu 4, gdzie mieściła się słynna XIX–wieczna Harenda, z której okien podziwiać można zabytki najbardziej reprezentacyjnej arterii Warszawy: pomnik Mikołaja Kopernika, fasady zabytkowych kamienic oraz kościoła Świętego Krzyża.
Ulica w niemal mistyczny sposób łączy teraźniejszość z przeszłością.
W XIX wieku bywali tu Juliusz Słowacki i Adam Mickiewicz. W czasach PRL, kiedy modnych miejsc na mapie Warszawy było garść, życie towarzyskie stolicy kwitło właśnie pod tym adresem.
To tutaj przy herbacie i wuzetce spotykali się studenci Uniwersytetu Warszawskiego, adorowani przez wcześniej wspomnianych Jan Himilsbach i Marek Hłasko. Przy długich rozmowach przy herbacie lub kawie rodziły się w głowach początkujących artystów i myślicieli nowe idee.
Dziś, kultywując tradycję, miejsce odradza się na nowo i zapraszając do świata wyjątkowych smaków i aromatów.
Wykwintne desery i tradycyjne wypieki, wyselekcjonowana oferta śniadań – wszystko to zachęca by wejść do środka, poddać się magii miejsca i zatrzymać w nim na chwilę. Miłośnicy tradycji zachwycą się tutejszą kremówką, wuzetką i Madame A. – Signature Cake.
Podróż w czasie zapewni im „ciasto Wokulskiego”, autorski wypiek czekoladowy z wiśnią i kruszonką kakaową nawiązujący smakiem do czasów „Lalki”, gdyż to właśnie w kamienicy pod nr 4 miał mieszkać sam Stanisław Wokulski, bohater powieści Bolesława Prusa.
Bogactwo wyrobów czekoladowych: ręcznie robione praliny i trufle, tabliczki czekolad w wielu wariantach oraz w formie pitnej; w tym dwa autorskie smaki opracowane w paryskim laboratorium OrNoir przez Michała Iwaniuka, Szefa Kreatywnego Cukierni Belvedere Gourmet Group.
Ich elegancka konfekcja sprawia, że stają się wysmakowanym prezentem dla bliskiej osoby lub partnera biznesowego.
Jedną z najbardziej wyjątkowych propozycji Belvedere Café jest rytuał „Afternoon Tea”. Już sam sposób jego podania wprowadza w zachwyt – trzypiętrowa etażerka z selekcją wytrawnych i słodkich przekąsek, kieliszek Prosecco oraz wykwintna herbata – dają obietnicę niezapomnianego spotkania dla dwojga.
Wiosenna odsłona menu tego rytuału, inspirowana jest polskim dziedzictwem kulturowym. To hołd dla „starej” Warszawy, polskiej sztuki i literatury oraz podróż do receptur z archiwalnych ksiąg kucharskich.
Zostaw nam wiadomość
Obserwuj nas: