Belvedere Café Kawiarnia Warszawa

Poznaj Belvedere Café

Subtelnie łączymy tradycję i nowoczesność sztuki cukierniczej.

Rozgość się w miejscu spotkania dwóch epok, które zachwyca klasycznymi smakami w samym sercu stolicy.

Nasza kawiarnia zlokalizowana jest w kamienicy na Krakowskim Przedmieściu 4, gdzie mieściła się słynna XIX–wieczna Harenda, z której okien podziwiać można zabytki najbardziej reprezentacyjnej arterii Warszawy: pomnik Mikołaja Kopernika, fasady zabytkowych kamienic oraz kościoła Świętego Krzyża.

Ulica w niemal mistyczny sposób łączy teraźniejszość z przeszłością.

W XIX wieku bywali tu Juliusz Słowacki i Adam Mickiewicz. W czasach PRL, kiedy modnych miejsc na mapie Warszawy było garść, życie towarzyskie stolicy kwitło właśnie pod tym adresem. 

To tutaj przy herbacie i wuzetce spotykali się studenci Uniwersytetu Warszawskiego, adorowani przez wcześniej wspomnianych Jan Himilsbach i Marek Hłasko. Przy długich rozmowach przy herbacie lub kawie rodziły się w głowach początkujących artystów i myślicieli nowe idee.

Dziś, kultywując tradycję, miejsce odradza się na nowo i zapraszając do świata wyjątkowych smaków i aromatów.

Kameralne wnętrze kawiarni, zainspirowane koncepcją francuskiego architekta Patrice’a Nourissant, choć emanuje urokiem paryskich kawiarni, w swoim sercu kryje bogactwo polskiej tradycji splecione z nowoczesną kreacją cukierniczą.

Legenda głosi, że w tej kamienicy mieszkał sam Wokulski, wejdź do środka i poczuj historię!

Wykwintne desery i tradycyjne wypieki, wyselekcjonowana oferta śniadań – wszystko to zachęca by wejść do środka, poddać się magii miejsca i zatrzymać w nim na chwilę. Miłośnicy tradycji zachwycą się tutejszą kremówką, wuzetką i Madame A. – Signature Cake. 

Podróż w czasie zapewni im „ciasto Wokulskiego”, autorski wypiek czekoladowy z wiśnią i kruszonką kakaową nawiązujący smakiem do czasów „Lalki”, gdyż to właśnie w kamienicy pod nr 4 miał mieszkać sam Stanisław Wokulski, bohater powieści Bolesława Prusa.

Bogactwo wyrobów czekoladowych: ręcznie robione praliny i trufle, tabliczki czekolad w wielu wariantach oraz w formie pitnej; w tym dwa autorskie smaki opracowane w paryskim laboratorium OrNoir przez Michała Iwaniuka, Szefa Kreatywnego Cukierni Belvedere Gourmet Group. 

Ich elegancka konfekcja sprawia, że stają się wysmakowanym prezentem dla bliskiej osoby lub partnera biznesowego.

Afternoon Tea

Tradycyjny rytuał inspirowany polskim dziedzictwem kulturowym

Jedną z najbardziej wyjątkowych propozycji Belvedere Café jest rytuał „Afternoon Tea”. Już sam sposób jego podania wprowadza w zachwyt – trzypiętrowa etażerka z selekcją wytrawnych i słodkich przekąsek, kieliszek Prosecco oraz wykwintna herbata – dają obietnicę niezapomnianego spotkania dla dwojga. 

Wiosenna odsłona menu tego rytuału, inspirowana jest polskim dziedzictwem kulturowym. To hołd dla „starej” Warszawy, polskiej sztuki i literatury oraz podróż do receptur z archiwalnych ksiąg kucharskich.

Skontaktuj się

Zostaw nam wiadomość